Spanielläger sommaren 2013

Nu har vi haft kanske världens första (?) spanielläger med klickertänk! 😉

Passivitet infor vattnetPassivitetsträning och genomgång inför vattnet.

En grund-grundkurs för dem som har spaniel och som ville lära sig lite mer om hur man kan jaktträna sin hund med klickertänk. Majoriteten av kursdeltagarna var träningsintresserade spanielägare som antingen ville aktivera sin hund på ett sätt som den är till för eller som var nyfikna på hur spanieljakt kan gå till och några ville starta på jaktprov.

GosbeloningKristina belönar Junior med gos.

En var jägare, fast hon hade bara jagat med drivande hund tidigare. De flesta var utbildade klickertränare (det var dock inget som helst krav) och oavsett så var detta ett gäng med imponerande träningsfärdigheter.

Jonas och Jagger funderar
Jonas och Jagger klurar.

Dessutom hade vi ynnesten att möta riktigt trevliga hundar av flera olika raser och med helt skilda personligheter, det är alltid lika kul.

Iris i vatten
Iris, irländsk vattenspaniel.

Neo
Neo, jaktspringer.

Snygge Jagger
Jagger, jaktcocker.

 

Nova Nova, welsh springer.

Fant
Fant, “vanlig” cocker.

Dottie
Dottie, jaktspringer.

Det var Catharina Fahlberg och jag som höll i kursen, som höll på i tre dagar, och vi hade placerat den i djupaste skogarna i Halland i Jälluntofta hos Hundsystrarna.

Instruktorerna visar
Lena, Tassla och Catta förevisar en uppflogsövning.

Rätt val visade det sig. Logi, mat, träningsplatser – allt fungerade otroligt bra, tack för det AnnHilde och Berthold! (Förutom möjligen att vissa av oss var lite sugna på att nacka tuppen som bestämde sig för att morgonen börjar klockan 3 på natten…) 😉

middagsmat
I slutet av middagen.

Jag tror bestämt att vi får världens trevligaste elever till våra kurser. Och det säger jag inte för att vara inställsam (bara lite ;)) utan för att min erfarenhet av folk som är intresserad av eller håller på med klickerträning ofta är positivt inställda till rätt mycket.

fokuserade elever
Några av de fokuserade eleverna; Jonas, Lisbeth, Sara, Kristina, Lisa, Hanna.

Sara och Iris har koll
Sara och Iris pausar.

Lisa och Bonnie fokuserar
Lisa och Bonnie i djup koncentration.

Det är många “ja, det provar vi” och väldigt få “nej, det här tror jag aldrig funkar”. De är reflekterande, lösningsfokuserade, öppna och trevliga. Kan man önska sig något mer? 🙂

Tassla tar ett svalkande bad
Tassla svalkar sig i sjön.

Ja, det skulle vara vackert väder då. Och det fick vi förstås. Nästan lite väl vackert. Men när hjärnorna höll på att koka över på både hundar och människor kunde vi bara slänga oss i sjön för ett svalkande dopp.

middag
Kvällsaktivitet.

På kvällarna blev det grill i solnedgången, samtal om hundträning och livet (mest hundträningslivet) medan vi studerade gårdens lösgående kaniner som vågade sig allt närmre när alla hundar, trötta efter en lång dag, låg och sov. Vi fick med andra ord till en rätt bra lägerkänsla!

kanina
En av kaninerna som bor på gården och som skuttar runt fritt.

De tre dagarna var förstås fullspäckade av träning men vi fick också in några teoripass. Det går förstås inte att göra allt som man kanske skulle önska på bara tre dagar men vi fick ändå in en hel del. Dessutom hade vi några teoripass, till exempel kring vad det egentligen innebär att ha ett klickertänk, hur ett jaktprov kan gå till, vad en spaniel måste kunna (för att starta på prov) och också lite kring dirigeringsarbete och tips på några inledande övningar.

Inger och Nova
Inger och Nova in action.

En röd tråd som löpte genom den praktiska träningen var hur man får till ett bra samarbete mellan hund och förare, hur man skapar det där “teamet” som jagar ihop.

Christina och Fant
Fina Fant och Christina samtalar stilla med varandra.

Första dagen jobbade vi med apporteringen med stort fokus på avlämningar. Vi hamnade då rätt snabbt i olika lekövningar som syftade till att dels få hunden att hålla stadigare i apporten/föremålet, dels komma hela vägen och lägga föremålet i min hand.

Iris visar handtarget
Iris visar sina fenomenalt snygga handtargetduttar.

Dessutom gjorde vi lekövningar som handlade om att få hunden att tänka “så fort jag har gripit något ska jag så fort det bara går vända upp och springa i full fart till min förare”. Några av hundarna var nämligen rätt så intresserade av att behålla grejerna för sig själv…

Lisa och Bonnie leker
Lisa och Bonnie leker.

Första dagen gick vi också igenom pipans signaler och lade extra krut på att träna den ack så viktiga stoppsignalen.

Stoppsignaltraning
Jonas och Jagger tränar uppflog ihop med Sara.

Det blev en bra uppvärmning inför nästa dag, då vi började med uppflogsträning.

Lisa och Bonnie vid uppflogstradet
Lisa och Bonnie vid uppflogsträdet.

Andra dagen stod, förutom kreativ uppflogsträning, vattenarbete, viltträning och närsöksträning på schemat. De flesta som har en spaniel äger nog inte mark eller har fåglar som de kan träna på, utan behöver använda fantasin för att träna uppflog. Vi gjorde sex stationer med olika uppflogsutmaningar som deltagarna fick ta sig an två och två. Catta och jag gick igenom alla stationerna innan och visade hur man kunde träna dem på olika nivåer beroende på var i träningen ekipagen befann sig.

Kristina och Junior tranar narsok
Kristina och Junior tränar närsök.

Andra dagens eftermiddag höll vi till i skogen, i skuggan under träden vid en damm. Där tränades det närsök i blåbärsriset innan vi lät hundarna bekanta sig med vilt. Första dagen fick alla deltagare varsin fågel som de sedan bar runt på i gamebagen. De flesta hundarna hade inte tidigare tränats på vilt men fick nu chansen att “umgås” kravlöst med viltet innan vi började jobba lite mer aktivt med det.

Vilde och fageln
Vilde med “sin” fågel.

Flera av hundarna bestämde sig för att det var dags att bära viltet och premiärbar på kursen.

Neo och vilt
Nina promenerade med Neo som premiärbar vilt.

Därefter apporterade många vilt i vatten också.

Dottie apporterar fagel i vattnet
Dottie apporterade som aldrig förr.

I vattenträningen fick många erfara att det är väldigt lätt att hunden får alldeles för höga förväntningar på vatten, inte minst genom att titta på när andra jobbar i vattnet. För några av hundarna var det första gången de apporterade i vatten men alla löste uppgiften.

Neo hamtar
Neo i apporteringstagen.

Malin och Vilde fokuserar
Malin och Vilde laddar.

På söndagen blev det mycket fokus på spanielsöket och återigen på detta med att få hunden följsam och få den att förstå att det här är en lek som vi gör ihop och som jag som förare styr. En hel del av hundarna ville jobba på egen tass och tyckte att det var helt onödigt att matte eller husse skulle lägga sig i. 😉 Vi gjorde olika övningar som gick ut på att få hunden följsam med föraren.

Under de här dagarna varvade vi hela tiden med att köra hela gruppen ihop eller dela den i två. På så vis kunde vi göra lite mer avancerade övningar med det gäng som kommit lite längre och arbeta med riktiga grund-grundövningar med det gäng som var lite färskare. I många av träningspassen gick vi tillbaka till grundträningen, oavsett förkunskaper, vilket för vår del ofta innebär att vi tränar vissa delar genom leken (till exempel gripa, hålla fast, lämna av). Därför blev det en hel del lek under kursen, vilket ingen såg ut att må dåligt av.

Jonas och Jagger
Jonas och Jagger leker.

 Lek med Lisa och Bonnie
Lisa och Bonnie leker.

 Vilttraning med Fant
Christina och Fant leker.

 Nu hoppas vi att alla ni deltagare är inspirerade att fortsätta den här roliga träningen och att ni har fått många nya träningstips som gör att ni kommer vidare i träningen. Och så hoppas vi  att vi får höra av er och att ni berättar hur det går för er.

Tack för att ni var med och gjorde de här dagarna så roliga att hålla!

Lena & Catta

PS: Tack till Andreas, Bonnies husse, som var observatör och tog nästan alla bilder här ovan. DS

8 reaktioner på ”Spanielläger sommaren 2013”

  1. Maria Granath

    Hoppas att ni kan göra om det fler gånger. Jag har en ung Curly och vill gärna träna mer intensivt så läger låter perfekt.

  2. Åh vad kul det ser ut! Jag har stående fågelhund men det är så jäkla svårt att hitta andra med stående som vill klickerträna… Finns det planer på fler läger på andra platser i sverige och skulle det funka att vara med med en stående? Tänker att många delar är lika…

    1. Maria! Det finns inga planer att ha det på andra ställen – men det är fritt fram för alla att bjuda in oss förstås! 😉 Det skulle nog funka att vara med med en stående, men i så fall får du kanske försöka komplettera med en instruktör som kan den biten – Thomas STokke (Klickerklok) och AnnaKarin Lundmark (Canis) tex.

  3. Håller med om att kurser med klickertänk; är trevliga. Kanske för att vi fokuserar på det positiva och det smittar även över på människorna..?
    När Elsa var uppe i Kiruna, så hade vi med ett ekipage som just betonade detta: “…så trevlig stämning det var.”

    1. Margareta: Jag tror du har en poäng, det smittar att vara positiv. 🙂 Att leta rätt istället för fel – bara det tror jag gör något med vårt humör och inställning till det vi gör och hur vi tänker. 🙂

  4. Pingback: Det roliga närsöket - Apportering till vardag och fest

  5. Pingback: Året som gått var ett bra år - Klickersmart

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg